Woodland wellness center

Hackley School

The Hackley School’s new Walter C. Johnson Center for Health and Wellness is a multifaceted facility that includes venues for swimming, basketball, squash, fitness, nutrition, and education. This LEED Gold complex features biophilic and sustainable design features that fit gracefully with its natural woodland surroundings, including electrochromic glass, solar arrays, and a stormwater drainage system with cascading waterfalls.
Presentation Mode
Image
Aerial of Campus

Enhancing the Campus Context

From trails into the surrounding woodlands to pedestrian connections between the historic south campus and northern athletic fields, the Johnson Center serves as a focal point for the school in both location and aesthetics. A palette of warm toned exterior materials complements both the surrounding forest landscape and the historic Tudor buildings and stone walls.

The designs fit so well within the scope of our campus—linking contemporary and traditional buildings in a way that makes sense.

Mike Wirtz, Head of School

Image
9.jpg

Connections Inside and Out 

The building’s massing divides the large complex into smaller, discrete parts in order to preserve and strengthen the surrounding landscape. Central gathering courtyards on both the north and south sides serve as  dynamic outdoor spaces. They connect through the glass entry lobby, allowing for constant connections to the natural environment.

Image
h4
Image
17m
Image
h8
Image
Electrochromic glass

Transparency in Vision

Careful attention was paid to the facility’s glass components. Large exterior windows provide expansive views from athletic venues across Hackley’s timeless campus, while electrochromic glass in spaces like the fitness complex and pool area prevent glare or heat gain. Throughout the interior, strategically placed glass walls allow students and visitors to navigate the facility while also catching glimpses of various wellness activities.

Image
h1

Strengthening the Site

The site of the large complex was thoughtfully selected in order to enhance biophilic design principles and connections to nature. An intricate network of natural stormwater drainage systems minimizes impact below the hilltop site, and provides moments to appreciate and educate about the importance of controlling stormwater runoff.

Image
h6
Image
h66
Image
Hackley at dusk

View of the northwest entry at dusk, surrounded by the natural rock outcropping and dense plantings in the north courtyard.

  • Multiple wooden benches along the drop-off / pick-up parking area increase student access and function.
Image
Hydrotherapy suite

A view of the hydrotherapy suite, with sightlines through to the weight training room and the wooded landscape beyond.

Image
materials
Image
h8

The mezzanine level features a four-lane indoor track to allow for recreational jogging and team practices. 

  • The track moves in and out of the large gymnasium, crossing between two basketball court areas via a large truss “bridge” through the space. 
  • A movable curtain hangs  from below the bridge to separate the space when needed for physical education classes.
Image
1499hackleyschool3.jpg
Image
nook
Image
dvd
Image
as
Image
dd
Image
dd
  • The site’s natural topography enabled us to minimize the height of the complex, stacking the pool and supporting locker spaces at the lower east side of the site. 
  • The shifted volumes also allow for natural daylight and views from all spaces,  including varied views along the recreational jogging track.

Photography: Robert Benson Photography, Robert Umenhofer Photography, Tim Lee Photography

Project
Walter C. Johnson Center for Health and Wellness at Hackley School
Location
Tarrytown, NY
Size
115,000 SF
Awards
2021 Athletic Business, Facility of Merit Award
2018 Engineering News Record, New York Region, Regional Best Projects, K-12 Education

Woodland wellness center

Hackley School

Project
Walter C. Johnson Center for Health and Wellness at Hackley School
Location
Tarrytown, NY
Size
115,000 SF
Awards
2021 Athletic Business, Facility of Merit Award
2018 Engineering News Record, New York Region, Regional Best Projects, K-12 Education
The Hackley School’s new Walter C. Johnson Center for Health and Wellness is a multifaceted facility that includes venues for swimming, basketball, squash, fitness, nutrition, and education. This LEED Gold complex features biophilic and sustainable design features that fit gracefully with its natural woodland surroundings, including electrochromic glass, solar arrays, and a stormwater drainage system with cascading waterfalls.
Presentation Mode
Image
Aerial of Campus

Enhancing the Campus Context

From trails into the surrounding woodlands to pedestrian connections between the historic south campus and northern athletic fields, the Johnson Center serves as a focal point for the school in both location and aesthetics. A palette of warm toned exterior materials complements both the surrounding forest landscape and the historic Tudor buildings and stone walls.

The designs fit so well within the scope of our campus—linking contemporary and traditional buildings in a way that makes sense.

Mike Wirtz, Head of School

Image
9.jpg

Connections Inside and Out 

The building’s massing divides the large complex into smaller, discrete parts in order to preserve and strengthen the surrounding landscape. Central gathering courtyards on both the north and south sides serve as  dynamic outdoor spaces. They connect through the glass entry lobby, allowing for constant connections to the natural environment.

Image
h4
Image
17m
Image
h8
Image
Electrochromic glass

Transparency in Vision

Careful attention was paid to the facility’s glass components. Large exterior windows provide expansive views from athletic venues across Hackley’s timeless campus, while electrochromic glass in spaces like the fitness complex and pool area prevent glare or heat gain. Throughout the interior, strategically placed glass walls allow students and visitors to navigate the facility while also catching glimpses of various wellness activities.

Image
h1

Strengthening the Site

The site of the large complex was thoughtfully selected in order to enhance biophilic design principles and connections to nature. An intricate network of natural stormwater drainage systems minimizes impact below the hilltop site, and provides moments to appreciate and educate about the importance of controlling stormwater runoff.

Image
h6
Image
h66
Image
Hackley at dusk

View of the northwest entry at dusk, surrounded by the natural rock outcropping and dense plantings in the north courtyard.

  • Multiple wooden benches along the drop-off / pick-up parking area increase student access and function.
Image
Hydrotherapy suite

A view of the hydrotherapy suite, with sightlines through to the weight training room and the wooded landscape beyond.

Image
materials
Image
h8

The mezzanine level features a four-lane indoor track to allow for recreational jogging and team practices. 

  • The track moves in and out of the large gymnasium, crossing between two basketball court areas via a large truss “bridge” through the space. 
  • A movable curtain hangs  from below the bridge to separate the space when needed for physical education classes.
Image
1499hackleyschool3.jpg
Image
nook
Image
dvd
Image
as
Image
dd
Image
dd
  • The site’s natural topography enabled us to minimize the height of the complex, stacking the pool and supporting locker spaces at the lower east side of the site. 
  • The shifted volumes also allow for natural daylight and views from all spaces,  including varied views along the recreational jogging track.

Photography: Robert Benson Photography, Robert Umenhofer Photography, Tim Lee Photography

Woodland wellness center / Hackley School
h8
h8
Electrochromic glass
1499hackleyschool3.jpg
h1
nook
Aerial of Campus
h6
h66
9.jpg
Hackley at dusk
h4
Hydrotherapy suite
17m
materials