Campus-centered research

Sanofi Genzyme

As the centerpiece of Sanofi Genzyme’s Framingham campus, the Science Center creates a dynamic environment for the company’s research scientists, fostering opportunities for interaction and collaboration. The Center’s LEED Gold design is a result of long-term master planning ARC completed to refocus the Framingham Campus as a hub for global research.
Presentation Mode
Image
DSCN2480
Image
HORNER_ARC_08102_010_811

Come Together

Science happens in the unexpected interactions. This concept drove the most striking design feature of the building, the six-story, daylit Atrium. This space cuts through the building, dividing the administrative areas from the more controlled lab areas. The soaring space is designed to encourage visual connection from floor to floor and to provide areas and opportunities for informal collaboration - encouraging researchers to take a different path through the building.

The work done at this facility will ensure that we can continue to bring forward therapies to significantly improve patients' lives.

Henri A. Termeer, Former Chairman and Chief Executive Officer

Image
49NYA-1

The exterior of the building expresses the scientific rigor and precision in contrast with the human centric work environment.

Our corporation exists to innovate, and the Science Center reflects this purpose.

Henri A. Termeer, Former Chairman and Chief Executive Officer

Image
2005-03-10 PRESENTATION 1

Building Science

Research laboratories, due to their high energy use, present inherent challenges  when trying to achieve sustainability goals. ARC took this challenge head on by thinking about the building and site as a system and not a standalone structure. By combining initiatives on recycled materials, site usage, daylighting quality, sustainable furnishings, lighting and water use, the project achieved a remarkable goal of LEED Gold Certification.

Image
nya combined Page 007 Cropped
Image
nya combined Page 008 Cropped Cropped
Image
nya combined Page 009 Cropped Cropped
Image
nya combined Page 001 cropped

Photography: John Horner Photography 

Project
Science Center at Sanofi Genzyme
Location
Framingham, MA
Size
204,000 SF
Awards
2009 Science Category, International Interior Design Association/IIDA Outstanding Interior Design Award
2008 Award of Excellence, Life Science Category, CoreNet Global Best Workplace Awards
LEED Gold Certified

Campus-centered research

Sanofi Genzyme

Project
Science Center at Sanofi Genzyme
Location
Framingham, MA
Size
204,000 SF
Awards
2009 Science Category, International Interior Design Association/IIDA Outstanding Interior Design Award
2008 Award of Excellence, Life Science Category, CoreNet Global Best Workplace Awards
LEED Gold Certified
As the centerpiece of Sanofi Genzyme’s Framingham campus, the Science Center creates a dynamic environment for the company’s research scientists, fostering opportunities for interaction and collaboration. The Center’s LEED Gold design is a result of long-term master planning ARC completed to refocus the Framingham Campus as a hub for global research.
Presentation Mode
Image
DSCN2480
Image
HORNER_ARC_08102_010_811

Come Together

Science happens in the unexpected interactions. This concept drove the most striking design feature of the building, the six-story, daylit Atrium. This space cuts through the building, dividing the administrative areas from the more controlled lab areas. The soaring space is designed to encourage visual connection from floor to floor and to provide areas and opportunities for informal collaboration - encouraging researchers to take a different path through the building.

The work done at this facility will ensure that we can continue to bring forward therapies to significantly improve patients' lives.

Henri A. Termeer, Former Chairman and Chief Executive Officer

Image
49NYA-1

The exterior of the building expresses the scientific rigor and precision in contrast with the human centric work environment.

Our corporation exists to innovate, and the Science Center reflects this purpose.

Henri A. Termeer, Former Chairman and Chief Executive Officer

Image
2005-03-10 PRESENTATION 1

Building Science

Research laboratories, due to their high energy use, present inherent challenges  when trying to achieve sustainability goals. ARC took this challenge head on by thinking about the building and site as a system and not a standalone structure. By combining initiatives on recycled materials, site usage, daylighting quality, sustainable furnishings, lighting and water use, the project achieved a remarkable goal of LEED Gold Certification.

Image
nya combined Page 007 Cropped
Image
nya combined Page 008 Cropped Cropped
Image
nya combined Page 009 Cropped Cropped
Image
nya combined Page 001 cropped

Photography: John Horner Photography 

Campus-centered research / Sanofi Genzyme
DSCN2480
HORNER_ARC_08102_010_811
49NYA-1
2005-03-10 PRESENTATION 1