Fostering interaction under one roof

Boston College

When Boston College and ARC began to program and plan for a new centralized home for the University Development groups, previously at three separate locations, they knew an open and interactive environment would be critical to bringing these departments together under one roof. An addition was proposed to connect the 2 wings of the former Archdiocese building that was also being renovated.
Presentation Mode
Image
AR06120109rev

Creating Gathering Space

The addition creates a new front door and improved outward facing image for the school’s development efforts. An atrium created by capturing space through the addition not only provides a central gathering space for alumni and development events but functions as the main circulation route for upper levels, constantly bringing activity to the central core and fostering interaction.

Image
AR06120101rev

What was formerly exterior space, the new central atrium brings natural light into the center of the building as well as views between floors to build on the opportunity for connection among users.

Image
AR06120104
Image
AR06120112rev

Wellness at Work

At the forefront of healthy workplace thinking, in addition to the use of daylighting, the project also incorporated improved energy efficiency of systems, bicycle storage and changing rooms to encourage alternative transportation.

Photography: Warren Patterson Photography

Project
Cadigan Alumni Center Renovation and Addition at Boston College
Location
Brighton, MA
Size
70,000 SF

Fostering interaction under one roof

Boston College

Project
Cadigan Alumni Center Renovation and Addition at Boston College
Location
Brighton, MA
Size
70,000 SF
When Boston College and ARC began to program and plan for a new centralized home for the University Development groups, previously at three separate locations, they knew an open and interactive environment would be critical to bringing these departments together under one roof. An addition was proposed to connect the 2 wings of the former Archdiocese building that was also being renovated.
Presentation Mode
Image
AR06120109rev

Creating Gathering Space

The addition creates a new front door and improved outward facing image for the school’s development efforts. An atrium created by capturing space through the addition not only provides a central gathering space for alumni and development events but functions as the main circulation route for upper levels, constantly bringing activity to the central core and fostering interaction.

Image
AR06120101rev

What was formerly exterior space, the new central atrium brings natural light into the center of the building as well as views between floors to build on the opportunity for connection among users.

Image
AR06120104
Image
AR06120112rev

Wellness at Work

At the forefront of healthy workplace thinking, in addition to the use of daylighting, the project also incorporated improved energy efficiency of systems, bicycle storage and changing rooms to encourage alternative transportation.

Photography: Warren Patterson Photography

Fostering interaction under one roof / Boston College
AR06120104
AR06120112rev
AR06120109rev
AR06120101rev