Enduring values

New England Biolabs

For their new facility and expansion of their beautiful main campus, New England Biolabs (NEB) wanted the kind of “wow factor” that occurs when a space speaks fluently with its context, and every detail is in its right place. Together, we created an environment that fits seamlessly amid a mid-nineteenth century mansion and an early 21st century lab, full of engaging, human outdoor spaces for the community to enjoy.
Presentation Mode
Image
Exterior Terrance Perspective

Unique and connected        

Challenged to provide for a wide range of uses for the site while maintaining the existing campus’s highly personal scale, the design team expanded the existing Main Lab Building horizontally into the hillside. This enabled a large amount of space to sit under a green roof that directly connects and expands existing outdoor spaces, while placing the exposed building into conversation with its surroundings.

 

 

 

Image
Mansion to Rain Garden

Growth opportunity

NEB considers its campus an expression of its values - which is why the Garden Expansion Project uses thousands of square feet of planted roof to blend into its surroundings. While greens roofs are often seen as trendy, these green roofs are virtually invisible to visitors who think that they are simply walking on lawn, or walking in an adjacent meadow.  

Image
Gallery

Little Cousin 

In seeking to create an area that could act as a lobby, break out space, circulation, and art gallery, the design team was inspired by a striking feature of NEB’s existing main building: a building-long, two-story skylit atrium, which expresses the connectivity and creativity of the company’s culture. Emulating it resulted in a space that demonstrates how structure, light, finish, and movement come together in one delightful environment.

Image
Exterior Terrace Aerial

Water is life

Environmental stewardship - especially of water - has always been a focus of NEB, who have long treated every drop that exits their facilities with a ‘living machine’. The expansion was a chance to do even more. Now, when it rains, a runnel coming from the building activates and leads to an aesthetically planted integral rain garden, allowing water to slowly filter and reenter the natural water table.

Image
View from South

Over 25%

Total Energy Use Reduction

Over 25%

Reduction in Carbon Footprint

Over 25%

Reduction in Water Use

Image
9-01.jpg
Image
sketch 1-01.jpg
Image
sketch 2-01.jpg
Image
sketch2-01-01.jpg

An extensive system of green roofs, rain gardens and runnels make the presence and importance of water evident through design.

 

 

Project
Garden Expansion at New England Biolabs
Location
Ipswich, MA
Size
160,000 SF

Enduring values

New England Biolabs

Project
Garden Expansion at New England Biolabs
Location
Ipswich, MA
Size
160,000 SF
For their new facility and expansion of their beautiful main campus, New England Biolabs (NEB) wanted the kind of “wow factor” that occurs when a space speaks fluently with its context, and every detail is in its right place. Together, we created an environment that fits seamlessly amid a mid-nineteenth century mansion and an early 21st century lab, full of engaging, human outdoor spaces for the community to enjoy.
Presentation Mode
Image
Exterior Terrance Perspective

Unique and connected        

Challenged to provide for a wide range of uses for the site while maintaining the existing campus’s highly personal scale, the design team expanded the existing Main Lab Building horizontally into the hillside. This enabled a large amount of space to sit under a green roof that directly connects and expands existing outdoor spaces, while placing the exposed building into conversation with its surroundings.

 

 

 

Image
Mansion to Rain Garden

Growth opportunity

NEB considers its campus an expression of its values - which is why the Garden Expansion Project uses thousands of square feet of planted roof to blend into its surroundings. While greens roofs are often seen as trendy, these green roofs are virtually invisible to visitors who think that they are simply walking on lawn, or walking in an adjacent meadow.  

Image
Gallery

Little Cousin 

In seeking to create an area that could act as a lobby, break out space, circulation, and art gallery, the design team was inspired by a striking feature of NEB’s existing main building: a building-long, two-story skylit atrium, which expresses the connectivity and creativity of the company’s culture. Emulating it resulted in a space that demonstrates how structure, light, finish, and movement come together in one delightful environment.

Image
Exterior Terrace Aerial

Water is life

Environmental stewardship - especially of water - has always been a focus of NEB, who have long treated every drop that exits their facilities with a ‘living machine’. The expansion was a chance to do even more. Now, when it rains, a runnel coming from the building activates and leads to an aesthetically planted integral rain garden, allowing water to slowly filter and reenter the natural water table.

Image
View from South

Over 25%

Total Energy Use Reduction

Over 25%

Reduction in Carbon Footprint

Over 25%

Reduction in Water Use

Image
9-01.jpg
Image
sketch 1-01.jpg
Image
sketch 2-01.jpg
Image
sketch2-01-01.jpg

An extensive system of green roofs, rain gardens and runnels make the presence and importance of water evident through design.

 

 

Enduring values / New England Biolabs
Mansion to Rain Garden
Gallery
Exterior Terrace Aerial
View from South
Exterior Terrance Perspective