Open Book

Leggat McCall Properties / DLJ

Boynton Yards 808 Windsor Street is the second project developed as a part of multiple life-science buildings at Boynton Yards. With dedicated research and state-of-the-art life-science laboratory space, the building is being built in tandem with a public neighborhood park with room for walking, biking and relaxing, as well as amenities for vibrant community and arts programs. The project is designed to the highest environmental standards with a high-performance building envelope and mechanical systems, and an innovative landscape integrated into the building with habitat for native plants and wildlife.
Presentation Mode
Image
BY Hero

Union of Art + Science

Critical ideas for the design of 808 Windsor Street evolved from early sketches and models exploring a union of science and art – with design studies exploring origami, literature and geometry.

Image
BY arcade

Fostering Community

As a means of creating a neighborhood as a destination – our goal is to enhance opportunities to foster a sense of community and place – where the texture of the site draws from the richness of Somerville, such as Bow Street Market and local farmers markets. Most importantly the focus is on placemaking and creating spaces for people to be themselves.

Image
BY Interior lab

Daylight and Views

Glazing is used strategically throughout the building to provide daylight and views from over 90 percent of interior spaces.

Image
10140 Environmental Section v4

Commitment to the Environment

The project's environmental goals were developed through a collaborative process involving the client, the City of Somerville, the community, and the design team. Key elements of the LEED Platinum environmental strategy include native vegetation, habitat for threatened species, energy efficient mechanical systems, triple glazing, natural lighting, efficient lighting, stormwater harvesting, water reuse, EV parking, and a large bike room. The project will also purchase renewable energy credits and carbon offsets.

The building is a collaborative fusion of complementary ideas; an expression of art, science and craft that evolved from early folded paper model studies.

Victor Agran, ARC
Image
Open Book Perspective
Image
Site Plan Diagram
Image
Lower level studies
Image
arcade sketch
Image
origami
Image
sketch 4 bw
Image
blocks
Image
origami
Image
alternative sketch
Image
lobby 2
Project
Boynton Yards 808 Windsor Street
Location
Somerville, MA
Size
360,000 SF
Awards
LEED Platinum

Open Book

Leggat McCall Properties / DLJ

Project
Boynton Yards 808 Windsor Street
Location
Somerville, MA
Size
360,000 SF
Awards
LEED Platinum
Boynton Yards 808 Windsor Street is the second project developed as a part of multiple life-science buildings at Boynton Yards. With dedicated research and state-of-the-art life-science laboratory space, the building is being built in tandem with a public neighborhood park with room for walking, biking and relaxing, as well as amenities for vibrant community and arts programs. The project is designed to the highest environmental standards with a high-performance building envelope and mechanical systems, and an innovative landscape integrated into the building with habitat for native plants and wildlife.
Presentation Mode
Image
BY Hero

Union of Art + Science

Critical ideas for the design of 808 Windsor Street evolved from early sketches and models exploring a union of science and art – with design studies exploring origami, literature and geometry.

Image
BY arcade

Fostering Community

As a means of creating a neighborhood as a destination – our goal is to enhance opportunities to foster a sense of community and place – where the texture of the site draws from the richness of Somerville, such as Bow Street Market and local farmers markets. Most importantly the focus is on placemaking and creating spaces for people to be themselves.

Image
BY Interior lab

Daylight and Views

Glazing is used strategically throughout the building to provide daylight and views from over 90 percent of interior spaces.

Image
10140 Environmental Section v4

Commitment to the Environment

The project's environmental goals were developed through a collaborative process involving the client, the City of Somerville, the community, and the design team. Key elements of the LEED Platinum environmental strategy include native vegetation, habitat for threatened species, energy efficient mechanical systems, triple glazing, natural lighting, efficient lighting, stormwater harvesting, water reuse, EV parking, and a large bike room. The project will also purchase renewable energy credits and carbon offsets.

The building is a collaborative fusion of complementary ideas; an expression of art, science and craft that evolved from early folded paper model studies.

Victor Agran, ARC
Image
Open Book Perspective
Image
Site Plan Diagram
Image
Lower level studies
Image
arcade sketch
Image
origami
Image
sketch 4 bw
Image
blocks
Image
origami
Image
alternative sketch
Image
lobby 2
Open Book / Leggat McCall Properties / DLJ
BY Hero
BY arcade
BY Interior lab
10140 Environmental Section v4
Open Book Perspective
lobby 2